Brævasshytta

The restaurant under the

Bøyabreen Glacier

perfect lunch stop between Oslo/Bergen and the Fjords

perfect for Groups, for you and your family

open from 01.05 - 31.09 Daily

kontakt: 0047 45058065
post@brevasshytta.no

 
 

Brævasshytta is a restaurant built into a moraine right by the National Park and with a view up to Bøyabreen, which belongs to Europe's largest glacier landscape, Jostedalsbreen. We serve locally produced food and drinks, on the menu we have, for example, Sosekjøtt and homemade burgers with local meat, locally produced juices and other drinks. Brævasshytta is located below Bøyabréen in Fjærland, and was built in 1960 by Gudmund and Mina Bøyum, and Gjertrud and Mikkel Bøyum. Before that time, Mundal Hotell ran a cafe by the Bøyabréen, and when the cruise ship was visiting, the villagers had stalls along the road up to the bréen. In 1985 Gerd Bøyum took over and from 2000 to 2023 Gerd Bøyum owned and operated Brævasshytta together with his children. Today, Brævasshytta is owned by Lars Hellandsjø, together with his children. Fjærland Fjordstove Hotell will take over the operation of the restaurant from 2024.

Lonely Planet about us: "Do visit the Brævasshytta, built into the moraine of Bøyabreen's latest major advance, even if it's only for a cup of coffee. With the glacier right there and in your face, it's like eating in an IMAX cinema, but for real."

Brævasshytta er et restaurant bygd inn i ei morene rett ved Nasjonalparken og med utsikt opp til Bøyabreen, som tilhører Europas største Bre Landskapet, Jostedalsbreen. Vi serverer lokalt produsert mat og drikke, på menyen har vi bla Sosekjøtt og hjemmelaget burger med lokalt kjøtt, lokalproduserte juicer og andre drikke. Brævasshytta ligger under Bøyabréen i Fjærland, og ble bygd i 1960 av Gudmund og Mina Bøyum, og Gjertrud og Mikkel Bøyum. Før den tid dreiv Mundal Hotell et kafé ved Bøyabréen, og da cruiseskipet var på vitjing hadde bygdefolket salgsboder langs vegen opp til bréen. I 1985 overtok Gerd Bøyum og fra 2000 til 2023 har Gerd Bøyum eigd og drifta Brævasshytta ilag med sine born. I dag er Brævasshytta eid av Lars Hellandsjø, sammen med barna sine. Fjærland Fjordstove Hotell tar driften av restauranten fra 2024.